Een culturele gids voor Menorca

De Balearen worden vaak geassocieerd met luie vakantiegangers die roodverbrand in de zon zitten met een alcoholische versnapering. Maar kijk eens wat verder dan de uitgemolken stereotypes: er is op Menorca ook een heleboel cultuur te beleven.

Het eiland staat bekend om het grote aantal megalithische monumenten en dat betekend een zeer vroege prehistorische geschiedenis. Er zijn ook navetas – megalithische grafkamers in de vorm van een omgekeerde boot en mysterieuze taulas – niemand weet wat het doel hiervan was maar het feit dat ze allemaal naar het zuiden zijn gericht wijst erop dat er een astronomische link kan zijn. En dan zijn er nog talaiots – nog een onopgelost mysterie. Er liggen er 274 verspreid over Menorca en Majorca. Wees slim en gebruik easyCar voor autoverhuur in Menorca en maak zo het meeste van je vakantie.

shutterstock_179380727

Door de geschiedenis heen was Menorca altijd zwaar bevochten door aanvallende troepen. Na de Punische oorlogen – een reeks oorlogen tussen Rome en Carthago (in Noord-Afrika) – werd Menorca overspoeld door piraten. Zij gebruikten de Balearen als basis om de Romeinse handel te plunderen. Als vergelding viel Rome Menorca binnen en in 121 v.Chr. stond Menorca onder Romeins bestuur.

Tijdens de middeleeuwen was Menorca in bezit van de Vandalen en vervolgens nam het Byzantijnse Rijk de controle over. Daarna werd het eiland onderdeel van het Kalifaat van Córdoba waardoor er veel islamitische Moren emigreerden naar het eiland, en zij namen de grootse en sierlijke Moorse architectuur met zich me.

Later bevond het eiland zich in het midden van een Europese machtsstrijd. De Britten vielen Menorca binnen. De Britten wilden koste wat het kost controle houden over het eiland, dat zij gebruikten als marinebasis, en met moeite werd een Franse invasie afgeslagen, gevolgd door een Spaanse invasie. Pas na het Verdrag van Amiens in 1802 ging het eiland definitief over in Spaanse handen.

shutterstock_177158957

Het Britse Rijk liet echter wel zijn sporen achter waaronder sjerp gordijnen en een aantal constructies waarvan de naam niet goed bij de Spaanse taal past. St Philips Castle en Fort Marlborough – een spectaculaire 18e eeuwse vestiging uitgehouwen in de rotsen. Vanaf de bovenste verdieping hebben bezoekers een prachtig uitzicht op de haven van Maó.

Breng een bezoek aan Ciutadella de Menorca, een stad in het uiterste westen van het eiland die enkele eeuwen onder het gezag van de Moren viel. Alhoewel de stad niet langer de hoofdstad  van het eiland is blijft Ciutadella de Menorca wel het religieuze middelpunt omdat de bisschop destijds weigerde te verhuizen. Hier vind je de kathedraal die gebouwd is door Koning Alfons III van Arágon op een plek waar eerst een moskee stond. De binnenkant van de kathedraal is rijkelijk versierd en bedekt met marmer.

shutterstock_147268961

Menorca was het enige eiland van de Balearen dat loyaal bleef aan de Republikeinse Spaanse Regering tijdens de Spaanse Burgeroorlog. Toen de conservatieve dictator Franco aan de macht kwam bestrafte hij het eiland voor de disloyaliteit. Hij stond het ontwikkelen van massatoerisme toe op Majorca maar niet op Menorca. Tegenwoordig zijn de gevolgen nog zichtbaar, het toerisme op het eiland is minder massaal dan op Majorca en de andere eilanden.

Dit betekend dat de lokale cultuur makkelijker toegankelijk is voor toeristen op Menorca, zonder de problemen die massatoerisme met zich meebrengt – en dat zien we op andere eilanden. Gedurende de zomer bruist het eiland dankzij de vele fiestas. Ieder jaar organiseert iedere plaats hun eigen festiviteiten terwijl zwarte hengsten door de straten paraderen en het publiek wordt vermaakt met muziek. Paarden spelen altijd een belangrijke rol bij de fiestas – voor steekspellen en voor racen.

shutterstock_183680888

Het meest beroemde fiesta wordt gehouden in Ciutadella de Menorca, waar een driedaags feest ter ere van Saint Joan plaatsvindt op 23 en 24 juni. Echter, er vinden vele andere festiviteiten plaats tijdens de zomermaanden met 8 september als laatste dag.

Muziek speelt een belangrijke rol in het eilandleven. Het Minorca International Jazz Festival is bekend over de hele wereld en vindt plaats gedurende de lente maanden met optredens verspreid over het hele eiland. Twee keer per jaar organiseert men op het eiland een Opera Week in het Teatre Principal de Maó.

Enkele van de meest populaire museums zijn het Museo Militar de Menorca in  Es Castell en het Museu Municipal de Ciutadella Bastió de sa Font in Ciutadella de Menorca, waar interessante archeologische vondsten tentoongesteld worden. En als je daar rond struint kun je de geschiedenis van Ciutadella zien in de architectuur; van moderne invloeden tot de islamitische periode en verder terug tot de prehistorie.

Het Museu de Menorca is een voormalig Franciscaner klooster uit de 15e eeuw en hier wordt de oudste geschiedenis van het eiland tentoongesteld. Leer hier meer over de romeinse en byzantijnse tijdperken, alsook de islamitische periode. Er worden ook meer hedendaagse schilderijen tentoongesteld.

Als je trek in kunst onverzadigbaar is dan zijn er nog vele kunstgaleries te vinden over het hele eiland. In Maó is The Scientific, Artistic and Literary Centre gevestigd sinds 1905 en hier vind je vooral werken van lokale kunstenaars. Art 1 Joca in Ciutadella de Menorca stelt vooral kustenaars uit Menorca en Spanje tentoon. Voor hedendaagse kunst kun je tenslotte een kijkje nemen bij Arantza y Cia in Alaior.Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *