Een culturele gids voor Malta

“Is dit niet gewoon weer een eiland in de Middellandse Zee?” horen we je misschien denken als je al een aantal eilanden bezocht hebt. “Ze hebben daar waarschijnlijk ook strakblauwe luchten, warm zeewater en prachtige stranden, ik ken het wel.” denk je vervolgens.

Inderdaad, Malta past op het eerste gezicht misschien zo in het rijtje met eilanden. Je vind er inderdaad zonneschijn en hoge temperaturen maar Malta heeft heel veel meer te bieden en is absoluut anders dan de andere eilanden in de Middellandse Zee. Ten eerste is Malta onafhankelijk, het behoort niet tot een ander land. Het ligt 80 kilometer van Sicilië maar is geen onderdeel van Italië, Spanje of Tunesië. Het eiland is onafhankelijk gebleven en heeft een unieke cultuur ontwikkeld die gebaseerd is op de beste onderdelen van de buurlanden. Dat klinkt chaotisch maar het is een fantastische combinatie.

Het eten hier smaakt Italiaans. De religie is zoals in Spanje. De Maltese taal is verrijkt met sommige woorden uit het Italiaans, sommige woorden uit het Arabisch en sommige woorden uit het Engels. Veel plaatsen hebben twee namen in twee verschillende talen. Deze diversiteit geeft Malta een uniek karakter. Reserveer een huurauto op Malta om op je eigen gemak de rijke cultuur en diversiteit op het eiland te kunnen verkennen.

shutterstock_105498257-1

De eclectische cultuur is het resultaat van een bewogen geschiedenis en het eiland is in handen geweest van vele groepen: de Feniciërs, de Grieken, de Carthagers, de Romeinen, de Byzantijnen en de Arabieren. In Valetta, de hoofdstad van Malta, is enorm veel te zien en de stad heeft volgens UNESCO een ongekende concentratie van historische bezienswaardigheden.

Aan de randen van Valetta bevinden zich vijf stadspoorten. De vijfde stadspoort, genaamd Bieb il-Belt, is waarschijnlijk de meest bekende en is gebouwd tussen 2011 en 2014 naar een ontwerp van de beroemde Italiaanse architect Renzo Piano – bekend van The Shard wolkenkrabber in Londen. Het is zowel een brug als een plein en biedt je de gelegenheid om de andere vestingwerken in de omgeving te bekijken terwijl je de stad binnenwandelt.

In Valetta valt de zachtgele kleur van de gebouwen direct op en tijdens het wandelen door de hobbelige straatjes die voorzien zijn van keien moet je vooral goed om je heen kijken om de rijke religieuze, militaire, civiele en artistieke geschiedenis goed in je op te nemen. Bekijk gebouwen uit de 16e eeuw, zoals het Grand Master’s paleis, of bewonder het werk van architecten uit de 18e eeuw in de vorm van de Church of St Paul’s Shipwreck.

shutterstock_329996537

In het zuiden van Malta kun je de Mnajdra en Ħaġar Qim bezichtigen. Dit zijn de oudste vrijstaande bouwwerken in en rondom de Middellandse Zee, zijn meer dan duizend jaar ouder dan de Egyptische piramides. Tijdens een bezoek aan de Mnajdra tempel zal je de onderling verbonden ovalen kamers ontdekken. De Ħaġar Qim tempel zou een astronomische betekenis hebben; bij zonsopgang tijdens de wintersolstitium schijnt het zonlicht direct op het altaar rechts van de doorgang en tijdens het zomersolstitium op het altaar links van de doorgang.

Liefhebbers van geschiedenis zullen genieten van het Ħal Saflieni Hypogeum, een ondergrondse begraafplaats. Er wordt gezegd dat het bouwwerk van 3,600 v.Chr. is en er zijn meer dan 7.000 lichamen gevonden in de ronde ruimtes en gangen van het complex. Je moet een bezoek ruim van te voren reserveren omdat er maal heel weinig bezoekers worden toegelaten tot het complex. Deze maatregel is genomen om de schade die veroorzaakt door uitgeademde kooldioxide te beperken.

shutterstock_108126497

Malta is een strikt katholiek land. Afgezien van Vaticaan Stad was dit in 2011 het laatste Europese land dat echtscheidingen toestond. Religie is niet alleen onderdeel van de cultuur maar ook van het landschap. Verspreid over de drie eilanden die Malta vormen vind je overal kerken. Het katholicisme staat bekend om het gebruik van decadente ontwerpen en materialen, en dat zie je terug in Sint-Janscokathedraal in Valetta. Het interieur van de kerk is rijkelijk versierd met goud, in het midden liggen 300 unieke marmeren grafstenen en de gewelfde plafonds zijn prachtig beschilderd.

Ta’ Pinu Basilica is een andere adembenemend mooie kerk. Gebouwd in het prachtige platteland van Malta rijst het uit een vallei met een fantastisch uitzicht over zee op Gozo, één van de drie Maltese eilanden. De Rotunda of Santa Marija Assunta is ook een indrukwekkende katholieke kerk, deze kerk heeft de op twee na grootste niet-ondersteunde koepel ter wereld. In 1942 viel een Duitse bom door het dak van de koepel heen en belande tussen de ruim 300 gelovigen die op dat moment aanwezig waren. Wonder boven wonder ontplofte de bom niet en raakte er zelfs helemaal niemand gewond. Een replica van de bom is nu tentoongesteld in de kerk, het origineel is in zee gedumpt.

shutterstock_176688899

Later op de avond kun je gaan genieten met je oren en ontdekken hoe lokale Maltese muzikanten het publiek vermaken tijdens zwoele zomeravonden. Bewoners en toeristen komen op vrijdagavonden samen bij de met kaarsen verlichte traptreden van Bridge Bar in Valetta, om daar samen te luisteren naar live jazz muziek.Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *