Een culturele gids voor Ibiza

Er wonen ongeveer 130.000 mensen op Ibiza en dat staat in schril contrast met de zes miljoen toeristen die ieder jaar het eiland bezoeken. Er is zoveel te zien op het Spaanse eiland dat het geen wonder is dat toeristen massaal voor Ibiza kiezen. Ibiza is veel meer dan een feesteiland waar je alleen heengaat om te stappen, er is ook altijd veel cultuur te beleven. Regel je autoverhuur in Ibiza met easyCar zodat je vervolgens in stijl en in je eigen tijd het verleden en het dagelijks leven van Ibiza kan ontdekken.

Buitenlanders zijn sinds mensenheugenis al aangetrokken geweest tot Ibiza. Honderden jaren geleden stuurden wereldleiders hun legers naar het eiland. Ibiza heeft invasies van de Feniciërs, de Grieken, de Carthagers en de Romeinen gezien. De Noren en de Catalanen staan ook op de lijst met veroveraars. De Moren in het bijzonder lieten dankzij de islam een duidelijke invloed achter op het zonnige eiland.

Een culturele gids voor Ibiza

Om de historie van het eiland te ontdekken kun je beginnen in het centrum van Ibiza’s oude binnenstad, daar bevindt zich de oude begraafplaats Necropolis Puig des Molins, die dateert van 600 v.Chr. De begraafplaats is met ongeveer 3.500 ondergrondse graftombes de grootste begraafplaats uit de Fenicische tijd en werd in 1999 toegevoegd aan de UNESCO Werelderfgoedlijst. In het ernaast gelegen museum worden overblijfselen van de begraafplaats, zoals terracotta figuren en amuletten, tentoongesteld.

Verspreid over het eiland zie je ook verschillende uitkijktorens van piraten, deze torens zijn een sprekend voorbeeld van de rijke geschiedenis van het eiland. Vele jaren geleden waren plunderende piraten een groot probleem. Oorspronkelijk werden de torens gebruikt om elkaar te kunnen zien en om te communiceren.

Als een wachter een piratenschip zag aankomen dan stak hij een vuur aan in zijn toren. De vlammen werden vervolgens opgemerkt door de wachter in de volgende toren en die ontstak dan de vlam in zijn toren en zo ging dat alsmaar door. De vlammen verspreidden zich zo snel over het hele eiland en binnen en mum van tijd was iedereen gewaarschuwd voor de aankomende piraten.

Een culturele gids voor Ibiza

Wanneer de bewoners zagen dat er een piratenschip onderweg was ontvluchtten ze de onvermijdelijke plunderingen door te schuilen in kerken. Deze kerken boden extra bescherming dankzij de extra verstevigde muren. Ze beschermden de bevolking niet alleen tegen de piraten maar ook tegen aanvallen van de Berbers en de Turken.

Als je nu Ibiza bezoekt zal merken dat de kerken gebouwd zijn met het bieden van bescherming in het achterhoofd, het is een belangrijk onderdeel van het ontwerp. De Sant Antoni kerk is de oudste op het eiland, gebouwd in de 14e eeuw met extra verstevigde muren. Sant Antoni is geen uitzondering; in iedere plaats, klein en groot, vind je een witte kerk. Deze kerken werden gebouwd tijdens een experimentele fase, daarom zijn de ontwerpen eclectisch en zijn er geen twee hetzelfde. Vandaag de dag is de Kathedraal van Ibiza de meest bekende kerk op het eiland, compleet de herkenbare klokkentoren.

De piratentorens zijn niet het enige wat je in het landschap tegenkomt om je aan het verleden te herinneren. Windmolens kom je ook regelmatig tegen op het eiland. Ooit werden ze gebruikt om water op te pompen vanuit de diepte maar tegenwoordig worden ze helaas niet meer goed onderhouden. Desondanks hebben ze hun charme wel behouden – ze staan verspreid over het eiland als geometrische kunstwerken die zijn verrezen uit het droge zand.

Een culturele gids voor Ibiza

Ibiza staat niet bekend om kunst maar het was onvermijdelijk dat er een levendige kunstscene zou ontstaan aangezien het eiland sinds de jaren 50 een ongekende aantrekkingskracht heeft op creatieve types en sindsdien een alternatieve cultuur heeft ontwikkeld. Recentelijk heeft Ibiza haar artistieke zijde verder ontwikkeld met de opening van een reeks nieuwe kunstgaleries. Galeria Blanca opende haar deuren in maart 2015 en richt zich op hedendaagse kunst, van abstract werk tot landschappen en beeldhouwwerken. De galerie werkt onder andere samen met de beroemde fotograaf John Swannell, de voormalige assistent van de legendarische David Bailey.

P Art is een galerie, winkel en creatieve ruimte. Hier komen de kunstenaars, fotografen en modeontwerpers van Ibiza samen om aan projecten te werken en om hun werk tentoon te stellen. Je vind hier zowel lokale als internationale kunstwerken. B12 Gallery is ook een creatieve hub die zich bevindt op slechts twee minuten rijden vanaf de haven in Ibiza. In de ruimte met een blits interieur worden verschillende evenementen zoals tentoonstellingen en modeshows georganiseerd.

Eivissa Contemporary Art Museum is één van de gevestigde kunstgaleries. Het opende de deuren in 1969 en is gevestigd in en gebouw dat een hommage is aan de architectuur van de oude stad. Het museum is klein maar prachtig en biedt zowel een permanente tentoonstelling als tijdelijke tentoonstellingen aan.

Denk nog eens na over Ibiza en gooi je vooroordelen overboord. Sla een dagje strand over om de geschiedenis en de kunstscene van het eiland te verkennen.

Boek in Ibiza vandaagLeave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *