Een culturele gids voor Belfast

Ooit werd de aantrekkelijkheid van Belfast voor toeristen vergeleken met die van Bagdad; nog geen 20 jaar geleden was de stad dan ook een oorlogsgebied, de stad stond onder continue spanning. Maar de hoofdstad van Noord-Ierland heeft de reputatie van onveiligheid verrassend snel van zich kunnen afschudden – een voorbeeld van de kracht en vindingrijkheid van Belfast.

Maak het jezelf gemakkelijk en reserveer een huurauto in Belfast met easyCar.

Religieuze verschillen liggen aan de grondslag van het jarenlange conflict maar later veranderde het in een politieke oorlog. De protestanten waren meestal unionisten of nog een stap verder, loyalisten die de unie van Noord-Ierland met het Verenigd Koninkrijk in stand willen houden. Daar tegenover staan de katholieken die meestal nationalisten of nog een stap verder, republikeinen waren. De republikeinen willen dat Noord-Ierland verenigd wordt met de Ierse Republiek in het zuiden.

Een culturele gids voor Belfast

 

In 1969 liep de spanning verder op en brak er geweld uit, dit was het begin van The Troubles’. Het Britse leger werd naar Noord-Ierland gestuurd om de situatie te kalmeren maar hun aanwezigheid werd gezien als een bezetting.

Belfast had het zwaar te voorduren tijdens het geweld. Er waren bomexplosies, moorden en altijd zware gevechten tussen de verschillende paramilitaire groepen. Op ‘Bloody Friday’ werden 22 bommen tot explosie gebracht in het stadscentrum, hierbij verloren 11 mensen het leven. Tussen 1969 en 2001 verloren in totaal 1.600 mensen het leven in Belfast.

Nu maken de Noord-Ieren er het meeste van en wordt de verschrikkelijke geschiedenis gebruikt om toeristen aan te trekken. Voor bezoekers is de recente geschiedenis uiteraard erg fascinerend.

The Troubles’ hebben een grote invloed gehad op de kunstscene in Belfast met geweld en verlies als constant terugkerende thema’s in veel kunstwerken en fotografie, zelfs vandaag de dag nog. Terwijl het land, en de kunstenaars, nog steeds bezig zijn met het verwerken van de recente geschiedenis zien we vele tentoonstellingen gericht op de emotionele schade die het conflict heeft achtergelaten.

In het Ulster Museum vind je kunstwerken gerelateerd aan ‘The Troubles’, op een speciale ‘Human History’ afdeling die gericht is op het sociale en politieke verleden van Noord-Ierland. Tot april kun je in het museum terecht voor ‘Silent Testimony’, een tentoonstelling van Colin Davidson met portretten van slachtoffers van ‘The Troubels’.

Een culturele gids voor Belfast

 

Belfast Exposed is de meest bekende galerie voor hedendaagse fotografie met een politiek randje en de Golden Thread Gallery is een organisatie voor visuele kunst die tentoonstellingen en lezingen organiseert, met speciale aandacht voor de recente geschiedenis.

De straatkunst in Belfast heeft ook een sterk politiek randje. De muren van de stad zijn voorzien van muurschilderingen met een politieke lading die beroemd zijn over de hele wereld. De muurschildering zijn vaak gerelateerd aan de gemeenschap waarin de muur staat. In republikeinse buurten vind je grimmige afbeeldingen van de hongerstaking of van Britse censuur. Een van de meest beroemde republikeinse muurschilderingen toont een man, geschilderd in de kleuren van de Ierse vlag en de mond gesnoerd met een Britse vlag, de Union Jack. In buurten van unionisten worden de muren vaak gebruikt om Ulster loyalistische paramilitaire groepen te promoten en om hun martelaren te herdenken.

Als je al deze informatie hebt verwerkt raden we je aan om Belfast verder te ontdekken en wat plezier te beleven. Oh Yeah, het muziekcentrum, organiseert muzikale busritten. Ga terug in de tijd naar het begin van de carrière van Van Morrison en zijn debuutalbum bij het Maritime Hotel in 1964. De schrijver van de soundtrack van Ocean’s Eleven, David Holmes, woonde ook hier en West-Belfast biedt ook twee interessante volksverhalen, over de familie McPeake en over de fluitist James Galway.

Na de rit kun je de drie verdiepingen van Oh Yeah verkennen – de optreedruimte, de schrijfruimte, de tentoonstelling en het café zijn allemaal toegankelijk.

3

 

Voor een avond met traditionele Ierse muziek kun je op veel plekken terecht en de lijst met locaties is nagenoeg eindeloos. Madden’s Bar in Berry Street is de populairste locatie voor traditionele muzikanten en toeschouwers. Bij het Sunflower Public House is het ook altijd gezellig, deze locatie staat bekend om zijn zigeuner jazz.

De laatste tijd kom je steeds vaker traditionele muziek tegen in het Cathedral Quarter, wat nu vaak gezien wordt het creatieve hart van de stad. In John Hewitt in Donegall Street zitten jonge, trendy artiesten zij aan zij met mensen van de vakbonden en vergrijsde arbeiders. De nabij gelegen Duke of York in Commercial Court staat bekend om de sessies op donderdagavond. Deze sessies worden georganiseerd door vioolspeler Donal O’Conor en trekken muzikanten van overal in Ierland aan.

De Ieren zijn net zo trots op hun muzikanten als op hun schrijvers. Belfast is de geboorteplaats van C.S. Lewis, schrijver van de populaire kinderboekenreeks ‘De Kronieken van Narnia’. Poëet Seamus Heaney was ooit lid van de ‘Belfast Group’, een collectief dat actief was in de stad tijdens de jaren 60. Vanwege het rijke literaire erfgoed vinden er altijd voordrachten, lezingen en literaire festivals plaats. Bezoekers kunnen ook deelnemen aan een literaire wandeling door de stad, georganiseerd door Visit Belfast.

Tot slot zijn er ook verschillende theaters in Belfast; van The Grand Opera House, een aantrekkelijke locatie voor zowel lokale producers als internationale groepen, tot The Mac, die meer traditionele shows op het programma zet en ook regelmatig experimenteel werk laat zien. Als je een keer iets anders wil proberen kun je een voorstelling van de Aisling Ghéar Theatre Company bijwonen, dit is de enige theatergroep die volledig in het Iers speelt.

Boek in Belfast vandaagLeave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *